Kayseri Büyükşehir Belediyesi iştiraki olarak hizmetlerini tüm hızıyla sürdüren Kayseri Ulaşım A.Ş bilgi ve birikimlerini, proje danışmanlık hizmetlerine dönüştürerek, ülke genelinde hizmet vermeye devam ediyor. İstanbul, İzmir, Ankara, Samsun, Antalya, Şanlıurfa, Malatya, Mersin gibi birçok ilde yürüttüğü proje ve danışmanlık hizmetlerine bu kez Van’ı da ekledi. Bu kapsamda Van Büyükşehir Belediyesi için yapmış olduğu "Toplu Taşıma Etüt Fizibilite Çalışması"nın sonuç raporunu Van’da düzenlenen bir toplantı ile sundu.
Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Zorluoğlu'nun yanı sıra Van’ın ileri gelen yöneticilerinin de katıldığı toplantıda, ilk sözü alan Kayseri Ulaşım A.Ş Genel Müdürü Feyzullah Gündoğdu, Kayseri Ulaşım A.Ş tarafından yürütülen “Van Toplu Taşıma Etüt Fizibilite Çalışması”nın sonuç raporunu sundu. Van için uygun olan toplu ulaşım modelleri, uygun ana aks güzergâhı ve muhtemel yolcu sayıları konusundaki fizibilite raporu, Kayseri Ulaşım A.Ş’nin uzman ekipleri tarafından sahada yapılan ciddi çalışmalar sonucunda ortaya çıktı.
“Kayseri’den edindiğimiz bilgi ve birikimimizi Van’a da taşıyoruz.”
Kayseri'den edindikleri bilgi ve birikimleri Van’a da taşıdıklarını dile getiren Feyzullah Gündoğdu, Türkiye’de birçok ilde proje çalışmaları yaptıklarını ve söz konusu etüt çalışmalarından birini de Van'da gerçekleştirdiklerini söyledi. Gündoğdu, sunumunda Van’daki caddelerde meydana gelen yoğunluklara ve hangi saatler aralığında yoğunluğun arttığına dair rakamlarla bilgiler verdi. Önümüzdeki süreçte Van’a ne tür bir ulaşım sistemi yapılabileceğine dair araştırma yaptıklarını dile getiren Gündoğdu; “Van'da 110 ayrı hatta, hafta içi ve hafta sonu olmak üzere saat saat yolcu araştırmaları yaptık, çeşitli bulvarlarda da araçların yoğunluk miktarları ve yolcu sayısını belirledik. Söz konusu verileri program aracılığıyla modelledik ve buna göre planlama yaptık.” dedi.
“Yatırımların en az 10 yıl sonrasına göre planlanması gerekir.”
Toplu taşıma sistemlerindeki araştırmalar sonrası hangi sistemin kullanılacağı yönünde bir karar verileceğini anlatan Gündoğdu, “Yatırımların en az 10 yıl sonrasına göre planlanması gerekir. Hangi sistemin kararlaştırılacağı ile ilgili karar verilmeden önce; şehrin nüfusundan, şehrin gelişme göstereceği bölgelere, imar nazım planlarından, yolcuların yoğunlukta olduğu güzergâhlara, yolculukların başlangıç bitiş yerlerinden, yol genişliklerine kadar birçok etkene dikkat edilmesi gerekiyor.” dedi.
Kayseri Ulaşım A.Ş Genel Müdürü Feyzullah Gündoğdu’nun sunumunun ardından söz alan Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, kentin ulaşımı ile ilgili yaptığı konuşmada Kayseri Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Feyzullah Gündoğdu ve ekibinin katkısı ile Van'da dört-dört buçuk ay gibi bir süre zarfında model çalışmalar yapıldığını belirtti. Bu araştırmanın cadde cadde, sokak yapıldığını söyleyen Vali Zorluoğlu, toplu ulaşım ile alakalı nasıl bir tercihte bulunulacağı konusunda önerilerin dinlendiğini, anketlerin yapıldığını ve en son kararın halk tarafından verileceğini dile getirdi. Toplantı konuşmaların ardından sona erdi.